Vår dagliga valrörelse

Jag tar i dag himmel och jord till vittnen på att jag har ställt dig inför liv och död, välsignelse och förbannelse. Du skall välja livet, så att du och dina efterkommande får leva. Bibeln - 5 moseboken 30:19 

Min erfarenhet är att när riktigt sjuka människor dör så beror det oftast på att de själva ger upp eller inte vill mer. Ibland verkar det alltså som om dessa sjuka människor lever så länge de vill till dess de fattar ett beslut och de slutar att välja livet och ger upp andan. 

Jag tror att jag kanske också en dag kommer att fatta ett sådant beslut om mig själv, - att nu är det tillräckligt med Lars.  

Men alla andra dagar behöver vi välja livet. Varje morgon när vi vaknar och varje kväll när vi somnar så väljer vi att leva vidare.

Det finns många vägar till livets förstörelse och det är lätt att råka illa ut; med olika sorters beroenden av allt från droger till överdriven konsumtion av sådant som kan skada eller att sorger eller stress tar stor plats i livet. Ofta styr vi inte själva över våra val utan vi hamnar där trots att vi aldrig trodde att det skulle hända oss.

Vi behöver därför vägledning för att livet skall bli så bra och så gott som möjligt.

En kyrkofader från 300-talet myntade för länge sedan ett visdomsord som löd att ”den största skadan en människa kan göra sig själv och den största glädjen en människa kan skänka djävulen är att tro att hon kan leda sig själv.”

Med djävulen i detta sammanhang menas troligtvis det som förvillar eller förleder oss människor och enligt kyrkofadern skapas det onda genom att vi tror att inte behöver stöd och råd under vår livsvandring.  

För att verkligen kunna välja livet helt och fullt kan vi behöva vägledning. Den vägledningen kan vi få genom goda människors kloka och goda råd och genom att lära av andra hur de har löst livets stora frågor men det räcker oftast inte för ett helt liv. Det är som om något mer behövs, en riktning, - en väg. 

För mig har den viktigaste källan för min inre vägledning blivit bibeln och den kristna berättelsen. Jag är verkligen beroende av kloka människor men denna gamla dammiga bok och den uråldriga kristna berättelsen är så levande för mig att det fungerar som den bästa vägledaren för livet.

Jag tänker inte bli långrandig, men vi står alla i en valrörelse varje dag, inte bara var fjärde år. Vi behöver välja livet till dess att vi är nöjda och somnar in. Och mitt allra varmaste tips under denna valrörelse är, - välj det som vi kallar för Gud! Pröva gärna att be Gud om vägledning och om du inte vet hur du skall finna den källan till gott liv, ta då gärna kontakt med oss i Enebykyrkan,  inte för att vi vet allt om det goda livet men för att vi tillsammans söker vägledning både av människor och Gud. 

 Guds välsignelse i livet och så önskar jag dig en harmoniskt valrörelse i glädje! / Lars Åberg