Undret i Enebyberg

Att tala om ett under är väl att ta i, men nog är det något märkvärdigt som håller på att ske. Faktum är att Kyrkan i Enebyberg har väckt uppmärk­sam­het i hela landet. Riktigt hur stort det hela är har vi nog inte själva fattat än.

Det berättas i Bibeln att den blivande lärjungen Natanael var skeptisk när han första gången fick höra talas om Jesus: ”Kan det komma något gott från Nasaret?” Filippos svarade: ”Kom och se!” Att själv försöka bilda sig en uppfattning är det enda sättet att avgöra om något är vettigt eller ej. Därför säger vi som på olika sätt verkar inom Kyrkan i Enebyberg: Kom och se! 

Kom in på hemväg från jobbet eller när du ändå har ett ärende till biblioteket, sätt dig i kyrksalen och tänd ett ljus, känn stressen rinna av dig och låt tystnaden och stillheten tala till dig. 

Kom en vardag, du som kan, lyssna på intressanta föredrag och upplev trivsam sam­varo. Eller kom en söndag när kyrkan är full av folk, lyssna till musik och sång och känn värmen som strömmar emot dig. Kanske känns orden i texter och böner ovana eller främmande, men det fina är att här möts människor med olika bakgrund och med vitt skilda tankar i en totalt prestigelös och kravlös gemenskap. 

Enebykyrkans församling, som är ansluten till Svenska Missions­kyrkan (Equmeniakyrkan säger vi idag), har varit verksam i Enebykyrkan i mer än 30 år. Samtidigt har Svenska kyrkan hållit gudstjänster och haft annan verksamhet i Mariakyrkan på Slåtter­vägen ett stenkast bort. Det nya som hänt är att dessa två moderför­samlingar gemensamt bildat den ideella föreningen Kyrkan i Enebyberg med en totalt integrerad verksamhet, med egen styrelse och egen ekonomi. Inte så märkvärdigt, kan det tyckas, men ändå något tämligen unikt i Sverige. 

Ännu ovanligare är att även kommunen gått in som en tredje part och tillsammans med de två församlingarna bildat Träffpunkt Enebyberg. Detta gör att Enebykyrkan blivit en mötesplats för alla åldrar med en mängd aktiviteter: reception med café, bibliotek, kyrka, förskola, ungdomscenter, scouting och senior­verksamhet. Ett levande stadsdels­centrum, helt enkelt. Tala om att ha kyrkan mitt i byn!

Kom och se!

Ljus i mörker