Tonår

Oavsett vem du är eller vad du tror, så är du välkommen att vara med, eller prova på att vara med i Tonår: en kombination av ungdomskommunitet och aktivitet, som är de flesta fredagskvällarna i Enebykyrkan med start kl 19, från det att du fyller 13 samma år eller om du är i tonåren!

Kika nedan för mer info!

Se promotionvideo för Synthwave Smash här!

Mer information

Vad är Tonår?

Tonår är en ungdomsaktivitet och kommunitet i Enebyberg som riktar sig till dig som fyller 13 samma år och uppåt

Tonår pågår de flesta fredagarna under terminen i Enebykyrkan (start kl 19), och kan beskrivas som en fredagskommunitet för ungdomar, grundad i Guds kärlek. Drivet av vår kristna ungdomsförening som är en del av vår kristna barn- och ungdomsorganisation Equmenia (kopplad till Equmeniakyrkan), med visionen:

Equmenia, där barn och unga växer i gemenskap med varandra och Jesus.

Tonår är en öppen och accepterande gemenskap, som står på grunden av den tro som driver oss som kristen ungdomsförening framåt. I detta delas, tillsammans med Jesus, tron på dig som är ung, i gemenskap med andra. Vilket blir förutom en mötesplats, också en välkomnande plats att uttrycka sig, formas, skapa, medskapa, fika, prova tankar, höra andras, nå nya insikter, hitta sin rytm, förmodligen skratta en hel del, och känna att du har en given social gemenskap att få vara tonåring på fredagskvällar i relation till både ungdomar och ledare.

Vi tror också på det ömsesidiga värdet av att vi skapar tillsammans, framför att servera och konsumera. Men du bidrar genom att vara med, inte genom att prestera. Vilket grundar sig i konceptet om Guds nåd.

Konceptet för Tonår är sedan ganska enkelt i grunden:
- en introrunda (ofta med cirka tre [ibland väldigt] random frågor, varav två utifrån klassiska EQDT-teman såsom [tidigare] "lampor" eller numera [sedan VT23] demokratiskt valda frågeämnet: "lampskärmar") som startar runt 19 i Enebykyrkan/Träffpunkten (om inte annat anges i kalendern/Discord)
- ett main event start cirka 19.30
- fika och andakt runt 21-22
- fritt häng

Discordgemenskapen är också en grej. Föräldrar/anhöriga också välkomna för löpande information (och blir tilldelade en begränsad roll).

Vi kör ett rullande schema på main events (kolla kalendern), vilka är baserade på kontextuella erfarenheter i vårt liksom kyrkans arbete samt insikter omkring urflippad, pågående och tidigare ungdomskultur i ständig dynamisk rörelse, som möter kulturen av ett ledarskap bestående av äldre tonåringar och unga vuxna (varav flera är delar av den kristna ungdomsorganisationen ) som brinner för att jobba med ungdomar, i en glorious kombo. I vilket ny kultur föds, liksom kreativa uttryck för den tro som ligger i grunden för att driva ungdomsföreningen Equmenia Danderyd-Täby framåt i ungdomsarbetet: en dynamisk tro, in i en dynamisk värld.

Något vilket nu kokar ned till dessa aktiviteter denna termin, alla i vilka det sociala också blir centralt (utöver fika och andakt):
- café (häng med sköna vibes)
- Synthwave Smash (förkortat sysma, tänk kombon Synthwave [typ kreativa 80's retroelement, högintensiv elektronisk musik i bakgrunden och såklart discobelysning] + Super Mario Smash Bros [i form av en slags turnering för att bli "Gladiator" i Discordkanalen tills nästa gång]) kolla klippet högre upp på sidan, eller här
- brädspel/sällskapsspel/rollspel
- filmkvällar (både snacksfyllda, och filmrelaterat snack)
- några specialare per termin (som kan bestå av till exempel bakning och Laserdome)

Så, vad är Tonår? Tonår kan sägas vara både en social gemenskap, och aktivitet på fredagar, vars kombination av unika element i de människor vi är, i relation till vad vi tror är Gud, vår skapare, ämnar bli del av formandet av dem vi verkligen är menade att bli.

I Tonår finns även indirekta, men inkorporerade möjligheter för att i en trygg miljö gåvobaserat vara del av unga människors växande (såsom inom ledarförmågor, musikaliska egenskaper, kreativitet, sociala färdigheter, social finkänsla, medmänsklighet, känsla av sammanhang, empatisk förmåga och spiritualitet), inom en i huvudsak demokratisk struktur, liksom enhet i mångfald: vi behöver inte vara lika, det finns inga mallar som vi behöver få plats i, men det finns ett värde i var och en, större än oss själva, som enar oss.

I allt detta har vi ofta väldigt roligt, vänskaper knyts och episka erfarenheter görs, som blir minnen för livet. Även om mycket av det kan betraktas mer som en biprodukt av hur vi jobbar med och ger utrymme för kreativa uttryck. Men det som också gör det värdefullt utöver det vanliga, är för många av oss, också de stunder där vi lämnar plats för att både prata och lyssna (såsom under den ganska korta andakten, inramat av bön och sång [vi gillar musik!]) omkring existentiella, moraliska, konceptuella och andliga frågor, perspektiv, liksom erfarenheter, vilka det inte alltid ges så mycket utrymme i vardagen.

Massa ord, men det bästa sättet att förstå vad som är grejen är att kom och testa. Ett par gånger kostar inte något (vilket innebär gratis fika, om inte annat!). Så välkommen att gå med i vår Discord, eller skriv till: .

Kolla även infon nedan för fler detaljer och kalender!

Frid!

Terminsschema/planering för Tonår

På kalendern nedan kan du sortera "event typ" till "barn, ung, ung vuxen" för att se Equmenia Danderyd-Täbys kalender, inklusive terminsschema för Tonår!

Avgift

Föreningårsavgiften för att vara medlem i Equmenia Danderyd-Täby faktureras för tillfället med 500 kronor per år, eller 300 om man börjar på höstterminen. Det året man fyller 13 kan man som föreningsmedlem även delta i tonår för totalt 700 kr per år (vilket inkluderar 200 kr för fikakostnader) istället för 500 kr.

Ledare betalar ingen avgift till föreningen.

Frivilliga donationer kan alltid markeras "gåva" och swishas till föreningens Swishnummer: 1236594634

Anmälan att vara med på tonår?

Kontakta tonarsledare_equmeniadt@googlegroups.com

Via sociala medier, via en kompis eller dylikt går vanligtvis också bra!

Sociala medier, informations- och kommunikationskanaler

Snapchat: ungdomek
Instagram:
equmeniadt
Facebook:
Equmenia Danderyd-Täby
Discord:
https://discord.gg/Qf6w7vxBdG

På Discord (https://discord.gg/Qf6w7vxBdG), så blir deltagare på tonår uppdaterade om vad som händer varje vecka och det går även att skriva till de andra som är med. Alternativt kan du lägga till användare "ungdomek" på Snapchat och säg att du är intresserad av att vara med på Tonår, så kommer du få en inbjudan till Discord och en Snapchatgrupp.

Även föräldrar/anhöriga/vårdnadshavare är välkomna till Equmenia Danderyd-Täbys discordkanal (https://discord.gg/Qf6w7vxBdG) för att ta del av informationen inför fredagarna, eller för att kommunicera med ledarna!

Instagram (@equmeniadt) kan man likaså se vissa uppdateringar om bland annat Tonår!

Det går även att gilla Equmenia Danderyd-Täby på Facebook (som bland annat är länkad till Instagrammen) för samma uppdateringar som på Instagram. Sök på Equmenia Danderyd-Täby på Facebook, så hittar du oss!

Kontakt vid frågor/funderingar

Om du har några frågor eller funderingar, kontakta gärna:

För kontakt med Equmenia Danderyd-Täbys styrelse (Ungdomsrådet), kontakta